België telt momenteel 6 400 planters goed voor 56 000 hectare suikerbieten. Het suikerbietenseizoen is volop aan de gang, wij brengen een bezoek aan de suikerbietfabriekvan Fontenoy, vlakbij Doornik. Dit is één van de modernste en best presterende suikerbietfabrieken van Europa. Zij hebben een capaciteit om elke dag 12 000 ton suikerbieten te transformeren. Het bezoek begint met een korte presentatie over het extractie- en kristallisatieproces van suiker. Daarna volgt het bezoek onder leiding van een gids. Die neemt ons mee door de hele site, in de sporen van bieten en suiker.
Na het middagmaal bezoeken wij de oudste en meestauthentieke brouwerij van Wallonië, de Brasserie DUBUISSON. Deze brouwerij werd opgericht in 1769 door Joseph Leroy. Een landbouwer-brouwer en staat bekend voor zijn traditionele brouwmethode. Van de Franse Revolutie tot heden ontdekken wij de geschiedenis van deze brouwerij aan de hand van verschillende anekdotes. Het Bush bier is hun bekendste merk. Zij beschikken over een gloednieuwe brouwzaal goed voor 100000hectoliter per jaar. Zij voeren uit naar 35 verschillende landen. Na het bezoek is er een degustatie voorzien. In de VlaamseArdennen bezoeken wij een familiaal melkveebedrijf. Tijd om er even te verpozen en te ontdekken hoe het er in de hedendaagse tijd aan toe gaat.